Έκτακτα Νέα
Αρχική / Αρθρογραφία / “Ένας έντιμος συμβιβασμός που παραδίδει τη χώρα και θυσιάζει το λαό”, του Ηλία Παπαδόπουλου.

“Ένας έντιμος συμβιβασμός που παραδίδει τη χώρα και θυσιάζει το λαό”, του Ηλία Παπαδόπουλου.

ΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ.

του Ηλία Παπαδόπου10984242_798937966861874_4044806144806039704_n 2λου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο και του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας

Το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την «αμοιβαία επωφελή» ευθυγράμμισή της στο δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αποτελεί πρωτοφανή κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται ο ελληνικός λαός από την διεθνή και εγχώρια οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό. Στην επίθεση αυτή, ο ελληνικός λαός έχει ιστορικό και συνταγματικό χρέος να αντισταθεί με κάθε μέσον και να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, τα έδρανα του οποίου καταλαμβάνονται συντριπτικά από βουλευτές υποταγμένους στις ορέξεις των δανειστών, είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Ταυτόχρονα όμως, η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, αποτελεί και χρυσή ευκαιρία για να οργανωθούν νέοι αυθεντικοί κοινωνικοί αγώνες στο πραγματικό πεδίο της μάχης, που δεν είναι το θέατρο σκιών της Βουλής, αλλά ο δρόμος, η γειτονιά, η πλατεία, ο χώρος δουλειάς και όπου αλλού χτυπά καθημερινά η καρδιά του χειμαζόμενου ελληνικού λαού.

Οι αγώνες αυτοί μπορεί να μην παίζονται στα κανάλια όσο οι ψευτό-διαξιφισμοί στη Βουλή, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του ελληνικού λαού, για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Είναι σαφές και στον πιο αδαή, ότι το νέο μνημόνιο έρχεται ως κοινωνικός οδοστρωτήρας να αποτελειώσει ότι άφησαν στη μέση τα δύο προηγούμενα. Την ολοκληρωτική δηλαδή παράδοση της χώρας μας στις ορέξεις των ιμπερια-ληστών. Χαρακτηριστικό της βαθιάς ταξικότητας και του νέου μνημονίου, είναι ότι στο στόχαστρό του βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά τα μικρομεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ η οικονομική ολιγαρχία βγαίνει αλώβητη και σε πολλές περιπτώσεις κερδισμένη.

Ειδικότερα, τα στρώματα τα οποία θα πληγούν από τη νέα επίθεση των δανειστών και της κυβέρνησης είναι ως συνήθως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι τοκογλύφοι, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και το σύνολο σχεδόν της ντόπιας και ξένης οικονομικής ολιγαρχίας θα βγει πολλαπλώς κερδισμένο, πράγμα απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε ότι αυτοί ουσιαστικά κινούν τα νήματα και επιβάλλουν την ασκούμενη πολιτική ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι από την επέλαση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού πλήττεται ανεπανόρθωτα η εθνική κυριαρχία στο επίπεδο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Από τη μία η φορολογική πολιτική και τα δημόσια έσοδα θα περάσουν και επίσημα υπό τον έλεγχο των δανειστών, με την «ανεξαρτητοποίηση» της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ από το Υπουργείο Οικονομικών. Από την άλλη, με δεδομένο το καθεστώς υποταγής στο Ευρωσύστημα και την ΕΚΤ που διέπει την κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος και την επανιδιωτικοποίηση των πολλαπλώς ανακεφαλαιοποιημένων από τον ελληνικό λαό εμπορικών συστημικών τραπεζών, εκχωρείται πλήρως το όποιο δικαίωμα εθνικού ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η προκλητική εγκατάσταση κλιμακίων των δανειστών σε όλα τα υπουργεία, όπου καμία απόφαση δεν θα μπορεί να ληφθεί χωρίς την έγκρισή τους, παραδίδει και με τη βούλα τα κλειδιά της χώρας στα κοράκια της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

Στον πρώτο πυλώνα του ιμπεριαλιστικού σχεδίου των διεθνών και ντόπιων ολιγαρχών αυτήν την περίοδο, βρίσκεται η απαλλοτρίωση της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι με το νέο ΤΑΙΠΕΔ ως δούρειο ίππο, ανοίγει η κερκόπορτα για το ξεπούλημα όλων των «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικότερων δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αρπαγή της κινητής και ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η φορολαίλαπα που έρχεται με το νέο μνημόνιο, οδηγεί τον ήδη καθημαγμένο ελληνικό λαό σε βαθιά εξαθλίωση και απίστευτη υπερχρέωση.  Η διατήρηση του κοινωνικά καταστροφικού, παράνομου και αντισυνταγματικού ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση έμμεσων φόρων και εισφορών που επιβάλλεται στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να οδηγήσει τους συμπολίτες μας στην χρεοκοπία και στην επακόλουθη απώλεια της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Το κουτσούρεμα του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και του νόμου Δένδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τον νέο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, την εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την μείωση του ακατάσχετου ορίου, την αυστηροποίηση των 100 δόσεων, τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας και μία σειρά άλλα μέτρα, στρώνουν το δρόμο για την βίαιη αναδιανομή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων από τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα προς τους τοκογλύφους των τραπεζών και των distress funds.

Η νέα συμφωνία για την «εξυγίανση» των τραπεζών (BRRD) που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016, ανοίγει και επίσημα πλέον το δρόμο για το κούρεμα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς προβλέπει ότι όταν η διάσωση μίας προβληματικής τράπεζας δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων (στην περίπτωσή της Ελλάδας βασικός μέτοχος των τραπεζών είναι το ήδη χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο) τότε θα πραγματοποιείται κούρεμα καταθέσεων (bail-in).

Η διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (μειώσεις συντάξεων, ενοποίηση ταμείων, κατάργηση επικουρικών, αύξηση ορίων ηλικίας κ.α.) και η καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων που επέρχεται με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (πλήρης φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, άνοιγμα επαγγελμάτων, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, ομαδικές απολύσεις κ.α.) θα δημιουργήσει εύφορο έδαφος για την επέλαση των επενδυτών-κορακιών, μετατρέποντας την χώρα μας σε μία απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη στην οποία το εργατικό δυναμικό θα είναι έρμαιο μίας αγοράς εργασίας που θα λειτουργεί ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο.

Η κλιμάκωση της αιματηρής λιτότητας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική κοινωνία στην πλήρη εξαθλίωση. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος τους. Να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό στην απόλυτη οικονομική ανέχεια, στην πνευματική υποταγή και εν τέλει στην πλήρη υποδούλωση. Μπροστά σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα δεν δικαιούμαστε να μείνουμε καθηλωμένοι. Έχουμε ιστορικό καθήκον να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε.

Δείτε επίσης

“Το Plan B της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους”, του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο

Το Plan B της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.