Έκτακτα Νέα
Αρχική / Βασικές θέσεις

Βασικές θέσεις

ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟΕπίσημο Έμβλημα-Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το Κίνημα Δεν Πλήρώνω-Ενιαίο Μέτωπο παλεύει για:

1) Τη θεμελίωση της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

2) Τη ρήξη με τη βάρβαρη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό και την ανοικοδόμηση της κοινωνίας μας σε νέες σοσιαλιστικές βάσεις.

3) Την κατάργηση των αποικιοκρατικών μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων που τις συνοδεύουν.

4) Τη ρήξη με τούς αποικιοκρατικούς μηχανισμούς της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης των ολιγαρχών.

5) Την επανάκτηση του δικαιώματος άσκησης εθνικά κυρίαρχης νομισματικής πολιτικής μέσω ρήξης με τον μηχανισμό της ευρωζώνης και του ευρωσυστήματος.

6) Την επανάκτηση του δικαιώματος άσκησης εθνικά ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της αποτίναξης της νεοαποικιακής εποπτείας και την αποδέσμευσή μας από τα δημοσιονομικά σύμφωνα.

7) Την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

8) Την εθνικοποίηση των εμπορικών τραπεζών κάτω από κοινωνικό έλεγχο.

9) Την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

10) Την απαγόρευση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

11) Την απαγόρευση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

12) Την άμεση κατάργηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

13) Τη στάση πληρωμών του δημοσίου εξωτερικού χρέους και την σύσταση ειδικής επιτροπής λογιστικού ελέγχου.

14) Τη διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου εξωτερικού χρέους ως κοινωνικά καταστροφικού, παράνομου, επαχθούς και επονείδιστου.

15) Την εφαρμογή νέας Σεισάχθειας με στόχο την διαγραφή των ιδιωτικών χρεών των νοικοκυριών που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.

16) Την εκπόνηση εθνικά σχεδιασμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με παροχή πιστώσεων από το εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα.

17) Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου.

18) Την πλήρη προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας από την κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων από τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

19) Την καταγγελία των αντισυνταγματικών συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στους μεγαλοεργολάβους.

20) Την κατάργηση των διοδίων και την εκπόνηση νέου εθνικού σχεδίου αποπεράτωσης των έργων με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και όχι τα κέρδη των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων.

21) Την απαγόρευση διακοπής ρεύματος και νερού σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

22) Την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Δημόσια Υγεία, τη Δημόσια Παιδεία και τους χώρους πολιτισμού.

23) Την ελεύθερη πρόσβαση των κοινωνικά ευπαθών και οικονομικά αδύναμων ομάδων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

24) Την εφαρμογή κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος με αναδιανεμητικό προσανατολισμό υπέρ των αδυνάμων. Αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 12.000 ευρώ. Εφαρμογή προοδευτικών συντελεστών που θα διασφαλίζουν πολύ μικρή φορολόγηση στα χαμηλά εισοδήματα και στις μικρές επιχειρήσεις και υψηλή φορολόγηση στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

25) Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με γνώμονα τη στήριξη των χαμηλών συντάξεων.

26) Τη μείωση των έμμεσων φόρων στα αγαθά και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και την αύξησή του στα αγαθά πολυτελείας.

27) Την ανάκτηση των διαλυμένων εργασιακών δικαιωμάτων και την τόνωση του υγιούς συνδικαλισμού.

28) Την οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης με τους λαούς της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου για την δημιουργία διεθνούς κινήματος με στόχο την αποτίναξη του ζυγού της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας.

29) Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

30) Την οικοδόμηση ενός μεγάλου αντιφασιστικού μετώπου που θα θέσει στο περιθώριο την εκστρατεία μίσους των νεοναζί στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

31) Την αποχή της χώρας μας από οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Οι άξονες δράσης του Κινήματός20150703_214710 μας:

  1. ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  2. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΑΘΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
  3. ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ
  4. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  5. ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής του «Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο». Παίρνει σάρκα μέσα από τον καθημερινό πολυμέτωπο αγώνα μας για τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης του ελληνικού λαού στα κοινωνικά αγαθά και στα αγαθά πρώτης ανάγκης, που αποτελούν αναγκαίο όρο για την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Πιστεύουμε επίσης, ότι η σωτηρία του ελληνικού λαού προϋποθέτει την ριζική αναδιάρθρωση του δίπολου ιδιωτικά χρέη-δημόσιο εξωτερικό χρέος, καθώς και την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας.

Οι βασικές μας θέσεις και οι άξονες της δράσης μας που συνοψίζονται στα 5 ανωτέρω σημεία αναλυτικότερα συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

–  Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Με τη δράση μας αποκαθιστούμε την ηλεκτροδότηση σε φτωχά νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Επανασυνδέουμε το ρεύμα σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη την άμεση συνδρομή μας. Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ προκειμένου να επιτύχουμε επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης και επίτευξη ευνοϊκών διακανονισμών. Οργανώνουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικά γραφεία και σε τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ με σύνθημα «Κανένα σπίτι χωρίς ρέυμα».

–  Κανένα σπίτι χωρίς νερό.

Με τη δράση μας αποκαθιστούμε την υδροδότηση σε φτωχά νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Επανασυνδέουμε άμεσα το νερό όπου υπάρχει ανάγκη και παρεμβαίνουμε σε υποκαταστήματα της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να επιτύχουμε επανασύνδεση της υδροδότησης και επίτευξη ευνοϊκών διακανονισμών για χρέη προς την ΕΥΔΑΠ.

–  Κανένα νοικοκυριό χωρίς στέγη.

Πρωτοστατούμε στο πανελλαδικό κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του ευρύτερου λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν ανάσχεση της διαδικασίας τέλεσης πλειστηριασμών στα κατά τόπους ειρηνοδικεία όλης της χώρας, όπου τελούνται πλειστηριασμοί ακινήτων υπερχρεωμένων συμπολιτών μας. Επίσης, υποστηρίζουμε την δημιουργία ξενώνων για όλους τους άστεγους συμπολίτες μας.

–  Κανένας άνθρωπος χωρίς τροφή.

Υποστηρίζουμε τη δημιουργία λαϊκών συσσιτίων για όλους τους φτωχούς συμπολίτες μας και όσους έχουν ανάγκη.

–  Δημιουργία νέων και ανάπτυξη υφιστάμενων εναλλακτικών δομών αλληλεγγύης.

Για το σκοπό αυτό, το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο έχει ιδρύσει Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και Τράπεζα Αίματος. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των υφιστάμενων εναλλακτικών δομών (κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.ο.κ.) όπως και τη δημιουργία νέων, προκειμένου να δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής κρίσης.

–  Εμπρός για μια νέα Σεισάχθεια.

Αγωνιζόμαστε για την αναδιάρθρωση (ευνοϊκοί διακανονισμοί, ολική ή μερική διαγραφή) των ιδιωτικών χρεών των συμπολιτών μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το κράτος, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τη δυνατότητα αποπληρωμής τους και βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Με τις συλλογικές παρεμβάσεις μας σε ΔΟΥ όλης της χώρας έχουμε επιτύχει τη μερική ή ολική διαγραφή χρεών υπερχρεωμένων συμπολιτών μας.

–  Όχι στα χαράτσια και στους κοινωνικά άδικους άμεσους και έμμεσους φόρους. Πρωτοστατούμε στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια και στην κοινωνικά άδικη άμεση και έμμεση φορολογία που βαραίνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

–  Προάσπιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης του ελληνικού λαού στη Δημόσια Υγεία. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο εισιτήριο και στις υπέρογκες χρεώσεις στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίες αποκλείουν τους ανασφάλιστους και αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας από την πρόσβασή τους σε αυτά. Επίσης διεκδικούμε το δικαίωμα πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στο φάρμακο.

–  Προάσπιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης του ελληνικού λαού στη Δημόσια Παιδεία κάθε βαθμίδας. Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό, στο μαθητικό και στο φοιτητικό κίνημα στηρίζοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

–  Προάσπιση του δικαιώματος μετακίνησης στους δημόσιους δρόμους.

Πρωτοστατούμε από το 2009 στο μαραθώνιο αγώνα ενάντια στα πανάκριβα διόδια και στο καθεστώς διαπλοκής κράτους-μεγαλοεργολάβων. Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στα διόδια αλλά και των πολιτών που έχουν πέσει θύματα της βιομηχανίας διώξεων από τις παραχωρησιούχες εταιρίες. Υποστηρίζουμε την εκπόνηση ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει την αποπεράτωση των έργων με ταυτόχρονη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στους δημόσιους δρόμους.

–  Προάσπιση της πρόσβασης των συμπολιτών μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αγωνιζόμαστε για την δυνατότητα πρόσβασης των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οργανώνουμε δράσεις ενάντια στα πανάκριβα εισιτήρια τα οποία αποκλείουν μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού από την χρήση των μέσων συγκοινωνίας.

–  Προστασία και αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υποστηρίζουμε τη σταδιακή αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (κατώτατος μισθός, ωράριο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφάλιση, ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, συντάξεις, όρια συνταξιοδότησης κ.λ.π).

–  Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας  και επιχειρήσεων που παράγουν ή διαχειρίζονται δημόσια και κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

–  Ενίσχυση του ευρωπαϊκού και διεθνούς ρεύματος ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.