Έκτακτα Νέα
Αρχική / Αρθρογραφία / “Χορεύοντας με τους λύκους”, του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο.

“Χορεύοντας με τους λύκους”, του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο.

«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»

του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο

Ηλίας Παπαδόπουλος φωτοΟ χορός των διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε για τα καλά με τους «λύκους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον πρώτο αναγνωριστικό γύρο επαφών με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, θέτοντας στο τραπέζι το εθνικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση υπερχρέωσης, η οποία αποτελεί εδώ και 5 χρόνια τον μοχλό της βαρβαρότητας και της υποταγής των λαών της Ευρώπης στις άπληστες αγορές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων, επιβεβαίωσαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι το άκαμπτο δόγμα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού αποτελεί την δομική ύλη του σαθρού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, έχει ξεκάθαρη νωπή λαϊκή εντολή να ακολουθήσει με αποφασιστικότητα τον ανηφορικό, πλην όμως μοναδικό κοινωνικά βιώσιμο δρόμο ρήξης με την κυρίαρχη φιλοσοφία του νεοφιλελεύθερου δόγματος της λιτότητας.

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται προσωρινά (από τις 11-2-15) τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αν και δεν μας εκπλήσσει, εντούτοις αποτελεί μία σαφή προσπάθεια επίσπευσης της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη σε πρόγραμμα. Αν και η απόφαση αυτή δε δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (οι οποίες έχουν ανά 15ήμερο ανανεούμενη πρόσβασή στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας-ELA), εντούτοις αυξάνει την πίεση εν όψει των κρίσιμων επόμενων ημερών, οι οποίες περιλαμβάνουν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο δεύτερος μοχλός πίεσης, ήταν το non-paper που διέρρευσε χθες η γερμανική κυβέρνηση στη δημοσιότητα, στο οποίο περιγράφονται οι αξιώσεις της για ανάκληση όλων των προγραμματικών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης που αναφέρονται σε προώθηση αντι-νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και άρσης της λιτότητας.

Η συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε στο Βερολίνο, μπορεί να αποδώσει με περιεκτικό τρόπο την πορεία των ως τώρα επαφών. Παρότι σημειώθηκε μία ελαφρά άμβλυνση του εχθρικού κλίματος των προηγούμενων ημερών, εντούτοις επαναβεβαιώθηκε η αντιδιαμετρική φιλοσοφία των δύο πλευρών όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος αλλά και συνολικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης.

Στην πραγματικότητα, η απόκλιση των απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης από τις απόψεις του πυρήνα της ευρωζώνης, αποτελεί την σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων που κυριαρχούν στην αστική οικονομική θεωρία αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων. Την ακραία νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική αντίληψη, η οποία θεμελιώθηκε θεωρητικά από τη Σχολή του Σικάγου και τον βασικό της εκπρόσωπο Μίλτον Φριντμαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της θεωρίας αυτής, αποτέλεσαν τα δικτατορικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής και η κυβέρνηση της Θάτσερ και του Ρήγκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, καθώς και ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία 5ετία της κρίσης.  Πρακτικά, η θεωρία αυτή υποστηρίζει την κοινωνικοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης των αγορών, μέσω της εφαρμογής περιοριστικών πολιτικών σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο. Η δεύτερη σχολή, βασίζεται στις ρίζες της κεϋνσιανής θεωρίας, η οποία αποτέλεσε την πολιτική και οικονομική πλατφόρμα αντιμετώπισης της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 και προώθησης του New Deal του Ρούζβελτ στις ΗΠΑ την περίοδο 1933-1938. Η σχολή αυτή υποστηρίζει την αύξηση του παρεμβατικού ρόλου του κράτους για την αντιμετώπιση των κυκλικών κρίσεων, την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών για την τόνωση της ενεργού ζήτησης ως σκαλοπάτι για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Πέραν όμως από την αναμέτρηση των δύο αυτών θεωριών, στην τρέχουσα συγκυρία, εκφράζεται για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, συστηματική κριτική επί των σαθρών θεμελιακών αξιών επί των οποίων βασίστηκε η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα υποκύψουν στην επιχειρούμενη εκστρατεία φόβου η οποία προωθείται από το ευρωπαϊκό και εγχώριο νεοφιλελεύθερο μπλοκ, υποθηκεύοντας την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της χώρας για πολλά χρόνια ακόμη, ή θα εδραιώσουν την ανυποχώρητη στάση τους και θα διεκδικήσουν με περηφάνια ένα καλύτερο μέλλον.

 

Δείτε επίσης

“Το Plan B της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους”, του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο

Το Plan B της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους του Ηλία Παπαδόπουλου, οικονομολόγου, μέλους της Δ.Ε. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.