Έκτακτα Νέα
Αρχική / Featured / Ρεπορτάζ του Associated Press για τον Ηλία & Λεωνίδα Παπαδόπουλο του Κινήματος Δεν Πληρώνω

Ρεπορτάζ του Associated Press για τον Ηλία & Λεωνίδα Παπαδόπουλο του Κινήματος Δεν Πληρώνω

Οι Λεωνίδας και Ηλίας Παπαδόπουλος που μάχονται κάθε εβδομάδα κατά των πλειστηριασμών | (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αναλυτικά:

Πάνω στο δικαστήριο κάθε Τετάρτη, την ημέρα που ιδιοκτήτες υποθηκευμένων σπιτιών χάνουν τις περιουσίες τους σε πλειστηριασμούς, σε μια χώρα όπου τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες γονατίζουν από τα χρέη.

Οι πλειστηριασμοί γίνονται υπό την επίβλεψη συμβολαιογράφων. Τα αδέλφια Παπαδόπουλοι και άλλοι διαμαρτυρόμενοι φωνάζουν «Έξω οι γύπες». Εκτός αιθούσης συγκεντρωμένοι κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα από μεγάφωνα, όπως «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Η αστυνομία είναι παρούσα, αλλά δεν παρεμβαίνει και ακόμη ένας πλειστηριασμός ακυρώνεται. Το πλήθος γιορτάζει και επιστρέφει σπίτι του.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Δημιουργούμε μια λίστα με πλειστηριασμούς και αποφασίζουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επέμβουμε. Όταν οι συμβολαιογράφοι μπαίνουν στην αίθουσα τους αποτρέπουμε τόσο με την παρουσία μας όσο και με τις φωνές μας» λέει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.

Κάθε αναβολή καθυστερεί τη  διαδικασία για περίπου δύο μήνες.

Τα δύο αδέλφια συμμετέχουν σε ένα πανελλαδικό δίκτυο διαμαρτυρίας και αρκετές εκατοντάδες εθελοντών επεμβαίνουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα, ενώ βοηθούν στην (παράνομη) επανασύνδεση ρεύματος σε ανέργους που τους έχουν κόψει το ηλεκτρικό.

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική. Περίπου τέσσερα εκατ. χρωστούν στην εφορία, ενώ δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πίσω στις πληρωμές τους για το ηλεκτρικό ρεύμα. Περίπου τα μισά από τα δάνεια που έχουν δοθεί από τράπεζες έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «κόκκινα».

Για να προσπαθήσει να αποφύγει νέα προβλήματα για τις τράπεζες η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει την προστασία για τους πλειστηριασμούς.

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος (33 ετών) βλέπει το πρόβλημα διαφορετικά δηλώνοντας ότι οι περιουσίες των πολιτών αρπάζονται σε πολύ χαμηλές τιμές μετά την εξοντωτική φορολογία σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

«Υπάρχει μια προσπάθεια οργανωμένων συμφερόντων (τράπεζες, funds, κυβερνήσεις υπέρ του μνημονίου και διεθνών πιστωτών). Θέλουν να αρπάξουν την περιουσία των πολιτών χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρέος ως μοχλό πίεσης» τονίζει και προσθέτει «Αυτό περιλαμβάνει σπίτια, μικρές επιχειρήσεις, χωράφια και βιομηχανίες. Ο πλούτος που έχει κερδηθεί με πολύ κόπο από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να παραδοθεί χωρίς μάχη».

Ο Ηλίας λέει ότι δεν έχει συλληφθεί ή προσαχθεί ποτέ από την αστυνομία και προβλέπει ότι ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς θα ενταθεί μετά τη νέα συμφωνία στην οποία έφτασαν κυβέρνηση και δανειστές.

«Αυτό απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους φτωχούς, οπότε θα πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας».

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Τα δύο αδέλφια αναφέρουν ότι έχουν αποτρέψει εκατοντάδες πλειστηριασμούς.

Μετά την διαμαρτυρία τα αδέλφια Παπαδόπουλου πήγαν στο σπίτι του ανέργου Γιάννη Καπλάνη, όπου ένας εθελοντής ηλεκτρολόγος επανασύνδεσε το ρεύμα στο σπίτι του.

«Ζω σε αυτό το σπίτι για τέσσερα χρόνια. Τα πρώτα δύο δούλευα, μετά απολύθηκα» λέει ο κ. Καπλάνης και συμπληρώνει ότι «Δεν έχω δουλέψει εδώ και 18 μήνες. Χρωστάω 1.012 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και το ψυγείο μου είναι εντελώς άδειο. Δεν έχω καν αρκετή τροφή. Μου έκοψαν το ρεύμα πριν από τέσσερις μέρες και τα παιδιά με βοήθησαν».

efsyn.gr

Εθνικός Κήρυξ: Δύο αδέλφια επικεφαλής εθελοντών στο Ειρηνοδικείο για να σταματήσουν πλειστηριασμούς

O Λεωνίδας Παπαδόπουλος (αριστερά) και ο αδερφός του, Ηλίας. AP Photo/Thanassis Stavrakis.

Του Αρη Παπαδόπουλου.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τα δύο αδέλφια που κάθε Τετάρτη εμφανίζονται επικεφαλής εθελοντών στο Ειρηνοδικείο για να σταματήσουν πλειστηριασμούς κατά άνεργων και αδύναμων Ελλήνων, ενώ δραστηριοποιούνται και σε μία σειρά άλλων εθελοντικών δράσεων παρουσίασε το «Αssociated Press».

Το δημοσίευμα αφορούσε τον οφθαλμίατρο Λεωνίδα Παπαδόπουλο και τον οικονομολόγο Ηλία Παπαδόπουλο, τα δύο αδέλφια που κάθε Τετάρτη, όπως γράφει το διεθνές πρακτορείο, κάνουν ένα διάλειμμα από τη καθημερινότητά τους και «μάχονται» την κυβέρνηση.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» ήρθε σε επαφή με τον κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο για να τον ρωτήσει αν όντως το δημοσίευμα τους εξέφραζε, στα όσα είχαν λεχθεί. «Πράγματι ήταν, αποδόθηκαν όλα πιστά» μας είπε, αλλά κυρίως για να διευκρινίσουμε και ορισμένες λεπτομέρειες που για όσους ζούμε στην Ελλάδα είναι σημαντικές να γνωρίζουμε.

AP Photo/Thanassis Stavrakis.

Οπως ανέφερε το «ΑΡ», τα δύο αδέλφια πάνε κάθε Τετάρτη στο δικαστήριο, καθώς είναι ημέρα που γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν πτωχεύσει, γεγονός που αποτελεί τον τραγικό επίλογο σε μία χώρα, όπου κυβέρνηση και πολίτες είναι καταχρεωμένοι.

Οι πλειστηριασμοί επιτηρούνται από συμβολαιογράφο, ο οποίος μία ώρα την εβδομάδα υφίσταται την παρενόχληση ενός πλήθους διαμαρτυρομένων.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας τις Τετάρτες τα δύο αδέλφια μαζί με περίπου 30 άτομα συγκεντρώνονται με άσχημες διαθέσεις γύρω από το τραπέζι του συμβολαιογράφου φωνάζοντας συνθήματα και «έξω οι γύπες». Ενίοτε αγριεύει η κατάσταση με τους διαδηλωτές να πηδάνε στα έδρανα των δικαστών.

Οπως σημείωσε το «ΑΡ», τα δύο αδέλφια έχουν δημιουργήσει ένα πανεθνικό κίνημα διαδηλωτών που αποπειράται να σταματάει τους πλειστηριασμούς.

Οπως όμως εξηγεί στον «Ε.Κ.» ο γιατρός Λεωνίδας Παπαδόπουλος, γίνονται πολλοί πλειστηριασμοί μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε, όπως είναι φυσικό.
Μας είπε ακόμη, πως δεν προσπαθούν μόνο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά για κάθε λαϊκή περιουσία, την οποία το κίνημά τους επιλέγει με βάσει κάποια αξιακά κριτήρια.

AP Photo/Thanassis Stavrakis.

Ερωτηθείς για την είδηση ότι χθες Τετάρτη, που δημοσιεύτηκε και το προφίλ των δύο αδερφών στο «ΑΡ», θα γίνονταν πλειστηριασμοί για υποθέσεις άνω των 400.00 ευρώ, ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος τόνισε ότι ήταν μία απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι από τον περασμένο Οκτώβριο και για κάθε Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι έκαναν αποχή. Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε, επειδή έπαιρναν ειδική άδεια και πραγματοποιούσαν πλειστηριασμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τους εμπιστευόμαστε όταν λένε ότι εκπλειστηριάζονται ακίνητα για χρέη άνω των 400.000 ευρώ. Ετσι είδαμε την περασμένη βδομάδα να βγαίνουν σπίτια, αποθήκες, διαμερίσματα και για χρέη κάτω των 400.000. Σήμερα ανασυντάχτηκαν και δεν έκαναν κανένα πλειστηριασμό» όμως.

Ερωτηθείς επίσης αν ευσταθεί ότι γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις και αν το Δημόσιο πρωτοστατεί στους πλειστηριασμούς, ο κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος μας είπε ότι όντως γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις, και ότι πολλές από αυτές φτάνουν γρηγορότερα από ό,τι συνηθιζόταν στο στάδιο του πλειστηριασμού. Πάντως, είπε ότι «οι περισσότεροι πλειστηριασμοί γίνονται από τράπεζες και ιδιώτες, όχι από το Κράτος. Το Δημόσιο αποφεύγει μαζικούς πλειστηριασμούς αλλά προβαίνει σε χιλιάδες κατασχέσεις. Αφήνει έτσι το έννομο συμφέρον να προχωρήσει αργότερα σε πλειστηριασμούς…».

Ο κ. Παπαδόπουλος μας είπε ακόμη, ότι το κίνημα αυτό είναι συνέχεια κατά κάποιο τρόπο του πρώτου «Δεν Πληρώνω» που είχε θεριέψει για τα διόδια, αφού όσοι συμμετέχουν ήταν και μέλη του «Δεν Πληρώνω», πολλοί από τους οποίους τώρα αντιμετωπίζουν δίκες επειδή δεν πλήρωναν τότε.

AP Photo/Thanassis Stavrakis.

Να σημειώσουμε ότι τα δύο αδέλφια και όσοι τους ακολουθούν κάνουν κι άλλες παρεμβάσεις. Οπως συμβαίνει με τις κομμένες παροχές του ηλεκτρικού ρεύματος που το επανασυνδέουν σε άνεργους και άλλους οικονομικά αδύναμους πολίτες και βοηθούν σε διακανονισμούς χρεών ως προς τη ΔΕΗ αλλά και εξωδίκων σε χρεωμένους συμπολίτες τους.

Associated Press: Meet the brothers fighting for indebted Greek homeowners

In this Wednesday, April 5, 2017 photo Leonidas Papadopoulos, left, and his brother Ilias, fourth left, argue with a notary public at a court in Athens. The bearded brothers have created a nationwide protest network of several hundred volunteers to disrupt the auctions across…

ATHENS, Greece (AP) — Leonidas Papadopoulos is a doctor, his brother Ilias an economist, and once a week they take a break from ordinary life to fight the government.

They go to court every Wednesday, the day homeowners in default on mortgages lose their properties at auctions — the final step of foreclosure in a country where the government and its citizens are overwhelmed by debt.

Auctions are supervised by a notary public, who faces a weekly hour of crowd harassment. At a lower court in Athens one Wednesday, the Papadopoulos brothers and about 30 protesters gather menacingly around the notary’s desk, shouting insults and chanting “Vultures out!” When the atmosphere gets heated, protesters clamber onto the empty judges’ benches.

In the court halls outside the chamber, demonstrators unfurl large banners and set up loudspeakers to blast music normally associated with protest movements from the 1970s.

Police look on without intervening, and another auction is cancelled. The crowd celebrates with chants of “No Homes in Bankers’ Hands!” — and goes home.

“We create a list of all the auctions that are due to take place and decide which cases require our intervention. When the notary enters the chamber, we eject them with our presence, and by shouting,” the 35-year-old Leonidas Papadopoulos says. Each postponement typically delays an auction by about two months.

The bearded brothers have created a nationwide protest network of several hundred volunteers to disrupt the auctions across Greece and to help illegally reconnect homes of unemployed people who have had their electricity cut off. In its fourth year, the campaign is intensifying as the country faces pressure from its international bailout creditors to deal with a mountain of bad bank loans.

Greece owes a staggering 325 billion euros ($354 billion), most of it to bailout lenders, while annual economic output — hammered by austerity, political upheaval and years of recession — has withered to below 180 billion euros ($196 billion). The country’s key assets are locked up for 99 years under the control of a fund created by the creditors.

The picture for the country’s 10 million citizens is equally grim: Some 4 million are in arrears on tax payments, while 2 million households and businesses are behind on their electricity bills. Nearly half of loans given by banks for businesses and property purchases are now officially listed as soured.

To try and head off more serious trouble for banks, the government is loosening property protection rules and plans to move foreclosed home auctions to an online procedure after the summer.

Ilias Papadopoulos, 33, sees the problem differently, arguing that people’s property are being seized at fire-sale prices after tax collection has been exhausted, in a desperate effort to maintain bailout debt commitments.

“There is an effort by a coalition of interests: banks, financial funds, pro-bailout governments, and the international creditors. They want to grab people’s property by using the public debt as a lever,” he said.

“That includes homes, small businesses, farm land, and industry. It’s wealth that was acquired with such great effort by the Greek people. It cannot be surrendered without a fight.”

Ilias says he’s never been arrested or detained by police due to his activism, and predicts the fight against foreclosures will intensify after Greece and it’s bailout creditors reached a new austerity deal this week.

“This will only make things worse for poor people. So we’ll have to step things up.”

The Papadopoulos brothers claim to have prevented hundreds of property seizures so far.

After their protest in court, they drove to the home of unemployed Athens resident Yiannis Kaplanis, where a volunteer electrician reconnected his home to the grid.

In his cramped, dim apartment, Kaplanis waited as they tampered with the basement electricity meter for a few minutes before the lights came back on.

“I’ve lived here for four years and for the first two I had some work. After that I was laid off,” Kaplanis said.

“I haven’t worked at all for the past 18 months. I owe 1,012 euros ($1,100) on the unpaid electricity bills … and my fridge is totally empty. I don’t even have enough food. They cut off my electricity four days ago and I asked for the (brothers’) help. Thank God for them.”

__

Thanassis Stavrakis and Srdjan Nedeljkovic contributed to this report.

Δείτε επίσης

Οι επικεφαλής του Κινήματος Δεν Πληρώνω Λεωνίδας & Ηλίας Παπαδόπουλος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Ευρωψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ …